Uitharding door water

Het installeren van een PAA SF-Liner® in een wateruitharding

Bij het installeren van een PAA SF-Liner wordt de kous met behulp van waterdruk uitgerold in de te renoveren leiding. De uitharding vindt plaats door het verwarmen van water in de kous. Een PAA SF-Liner is gemaakt van naaldvilt, geïmpregneerd met polyesterhars. Polyesterhars is chemisch resistent tegen het afvoeren van huishoudelijk afvalwater. De polyesterhars in de PAA SF-Liner kan op aanvraag worden vervangen door vinylester- of epoxyhars. Hiermee wordt de kous chemisch resistenter en kan bijvoorbeeld worden gebruikt bij industriële toepassingen.

Start van het proces

De renovatie van een leiding vindt plaats van inspectieput naar inspectieput (grote ronde deksels in de straat). Om toegang tot een leiding te krijgen, wordt de deksel van de inspectieput verwijderd, waarna boven deze inspectieput een steiger wordt gebouwd. Eerst wordt een waterdichte beschermfolie in de leiding gebracht om de kous tijdens het uithardingsproces te beschermen tegen omstandigheden van buitenaf, zoals binnenkomend grondwater. Tevens dient deze folie voor het beschermen van de kous bij het inbrengen hiervan in de leiding. Na het aanbrengen van de beschermfolie wordt de kous via een transportband naar de steiger geleid en in de leiding aangebracht. Door de hoogte van de steiger ontstaat waterdruk, waardoor de kous zich langzaam ontrolt in de te renoveren leiding en zich vormt tegen de binnenwand van de leiding. 

Uitharding van de kous

Vanuit de in onze installatie-unit aanwezige boiler wordt warm water in de kous gepompt. De circulatie van het verwarmde water leidt tot een temperatuurstijging van het in de kous aanwezige water, waardoor het uithardingsproces van de hars in de kous in gang wordt gezet. Sensoren in de kous registreren de voortgang van het uithardingsproces. De status hiervan wordt via de computer in onze installatie-unit gemonitord, zodat de kous gecontroleerd uithardt. Het uithardingsproces van de PAA SF-Liner met warm water duurt 36 tot 48 uur. Na het uitharden van de kous wordt het overtollige materiaal uit de inspectieputten verwijderd, zodat de gerenoveerde leiding weer in gebruik kan worden genomen.

Wanneer wordt een wateruitharding toegepast?

Het installeren van een PAA SF-Liner in een wateruitharding wordt toegepast bij leidingen met een diameter van 200 tot 2.500 mm. De uitvoeringstechniek is uitermate geschikt voor leidingen die zeer slecht van kwaliteit zijn (breuk/instorting, verzakkingen, veel binnenkomend grondwater), afwijkende vormen hebben (ovaal, muilvormig) en niet normaal leegstromen (zinkers). De levensduur van een geïnstalleerde PAA SF-Liner is minimaal 50 jaar.

De PAA SF-liner wordt geproduceerd in eigen beheer in de fabriek in Hasselager (Denemarken) of Geschwenda (Duitsland).