Uitharding door UV-licht

Het installeren van een PAA G-Liner® in een UV-uitharding

Bij het installeren van een PAA G-Liner wordt de kous met behulp van een lier in de te renoveren leiding getrokken. De uitharding vindt plaats door middel van UV-licht in de kous. Een PAA G-Liner is gemaakt van glasvezel, geïmpregneerd met polyesterhars. Polyesterhars is chemisch resistent tegen het afvoeren van huishoudelijk afvalwater. De polyesterhars in de PAA G-Liner kan op aanvraag worden vervangen door vinylesterhars. Hiermee wordt de kous chemisch resistenter en kan bijvoorbeeld worden gebruikt bij industriële toepassingen.

Start van het proces

De renovatie van een leiding vindt plaats van inspectieput naar inspectieput (grote ronde deksels in de straat). Om toegang tot een leiding te krijgen, wordt de deksel van de inspectieput verwijderd, waarna boven deze inspectieput onze installatie-unit komt te staan. Eerst wordt een glijfolie in de leiding aangebracht om de kous tijdens het inbrengen makkelijker in de leiding te krijgen en te beschermen tegen scherpe delen in de te renoveren leiding. Na het aanbrengen van de glijfolie wordt de kous met een lier in de leiding getrokken en door middel van luchtdruk opgeblazen, zodat deze zich ontvouwt en tegen de binnenwand van de te renoveren leiding vormt.

Uitharding van de kous

Vanuit de in onze installatie-unit aanwezige lichttrein (ketting met lampen) wordt een lichtbron in de kous aangebracht. Met een vooraf bepaalde snelheid wordt deze lichttrein door de kous gereden. Sensoren op de lichttrein registreren de voortgang van het uithardingsproces. De status hiervan wordt via de computer in onze installatie-unit gemonitord, zodat de kous gecontroleerd uithardt. Het uithardingsproces van de PAA G-Liner met UV-licht duurt 6 tot 12 uur. Na het uitharden van de kous wordt het overtollige materiaal uit de inspectieputten verwijderd, zodat de gerenoveerde leiding weer in gebruik kan worden genomen.

Wanneer wordt een UV-uitharding toegepast?

Het installeren van een PAA G-Liner in een UV-uitharding wordt toegepast bij leidingen met een diameter van 200 tot 1.500 mm (zowel rond als ei-vormig). De levensduur van een geïnstalleerde PAA G-Liner is minimaal 50 jaar.

De PAA G-liner wordt geproduceerd in eigen beheer in de fabriek in Hasselager (Denemarken).