Uitharding door stoom

Het installeren van een PAA SF-Liner® in een stoomuitharding

Bij het installeren van een PAA SF-Liner wordt de kous met behulp van luchtdruk uitgerold in de te renoveren leiding. De uitharding vindt plaats door het aanbrengen van stoom in de kous. Een PAA SF-Liner is gemaakt van naaldvilt, geïmpregneerd met polyesterhars. Polyesterhars is chemisch resistent tegen het afvoeren van huishoudelijk afvalwater. De polyesterhars in de PAA SF-Liner kan op aanvraag worden vervangen door vinylester- of epoxyhars. Hiermee wordt de kous chemisch resistenter en kan bijvoorbeeld worden gebruikt bij industriële toepassingen.

Start van het proces

De renovatie van een leiding vindt plaats van inspectieput naar inspectieput (grote ronde deksels in de straat). Om toegang tot een leiding te krijgen, wordt de deksel van de inspectieput verwijderd, waarna boven deze inspectieput onze installatie-unit komt te staan. Eerst wordt een waterdichte beschermfolie in de leiding gebracht om de kous tijdens het uithardingsproces te beschermen tegen omstandigheden van buitenaf, zoals binnenkomend grondwater. Tevens dient deze folie voor het beschermen van de kous bij het inbrengen hiervan in de leiding. Na het aanbrengen van de beschermfolie wordt de kous vanuit een drukvat vanuit onze installatie-unit in de te renoveren leiding aangebracht. Door het op druk zetten van de kous met lucht ontrolt deze zich in de te renoveren leiding en zich vormt tegen de binnenwand van de leiding.

 

Uitharding van de kous 

Vanuit de in onze installatie-unit aanwezige boiler wordt stoom in de kous aangebracht. De stoom leidt tot een temperatuurstijging in de kous, waardoor het uithardingsproces van de hars in de kous in gang wordt gezet. Sensoren in de kous registreren de voortgang van het uithardingsproces. De status hiervan wordt via de computer in onze installatie-unit gemonitord, zodat de kous gecontroleerd uithardt. Het uithardingsproces van de PAA SF-Liner met stoom duurt 6 tot 12 uur. Na het uitharden van de kous wordt het overtollige materiaal uit de inspectieputten verwijderd, zodat de gerenoveerde leiding weer in gebruik kan worden genomen.

Wanneer wordt een stoomuitharding toegepast?

Het installeren van een PAA SF-Liner in een stoomuitharding wordt toegepast bij leidingen met een diameter van 200 tot 600 mm (zowel rond als ei-vormig). De uitvoeringstechniek is uitermate geschikt voor leidingen die niet lang kunnen worden afgesloten of op locaties liggen die vanuit verkeerstechnisch oogpunt niet lang mogen worden gestremd. De levensduur van een geïnstalleerde PAA SF-Liner  is minimaal 50 jaar.

De PAA SF-liner wordt geproduceerd in eigen beheer in de fabriek in Hasselager (Denemarken) of Geschwenda (Duitsland).